3 saveta kako stilizovati svoj prostor zidnim policama

3 saveta kako stilizovati svoj prostor zidnim policama

Zidovi imaju vrlo važnu ulogu u dekoraciji vašeg doma. Možete ga ostaviti praznog ili pak montirati dobru zidnu policu i tako dati još jedan akcenat vašem enterijeru. Zidna polica nije samo zgodno rešenje za uštedu prostora, već je i privlačan i uvek vidljiv element dizajna – zidne police nude jednostavan način za kombinovanje funkcionalnosti i estetike.

Montaža i uređivanje polica može postati dizajnerski projekat samo po sebi dok procenjujete udaljenost na zidu ili stvarate vizuelni izgled. Najbolje od svega je što vam police daju jednostavnu opciju za „ažuriranje“ sobe ili promenu vašeg dekora kada god poželite. Bilo da se radi o figuricama, vazama ili knjigama, postavljanjem vaših omiljenih predmeta na otvorenim policama možete dati lični pečat i stil bilo kojoj prostoriji u vašem domu.

Dajemo vam tri jednostavna saveta koji će vam pomoći u stvaranju savršeno stilizovane police:

1. Izaberite paletu boja

Izaberite boje koje volite a koje će se uklopiti u stil i dizajn prostorije u koju postavljate police. Na primer neutralna boja police, a dekoracija na njoj u zelenim i plavim nijansama vašeg ambijenta. Upotrebite metalne predmete u bojama mesinga, bakra, srebra ili zlata, kako bi polica na zidu izgledala što interesantnije.

2. Izbor predmeta za police

To će zavisiti od toga u kojoj se prostorijii vašeg doma nalaze police. Na primer, u prostorijama u kojima će police služiti kao dekor, razmotrite predmete kao što su: knjige, prave i veštačke biljke, školjke, zanimljivi kamenčići, umetnički predmeti, mirišljave sveće, uramljene fotografije, vaze, svećnjaci, figurice.

U prostorijama poput kupatila, vaše police mogu poslužiti kao šik način za smeštanje funkcionalnih predmeta koji nisu tako privlačni, kao što su rezervni peškiri i toaletni papir, sakriveni među ukrasnim predmetima. U kuhinji možete pokazati svoje najlepše posuđe i kuvare. Dodajte lični pečat suvenirima i ukrasima koji su vam posebni – dobili ste ih na poklon od dragih osoba ili lepa uspomena sa vašeg putovanja.

3. Raspored na policama

Predmete rasporedite u grupe od 3 ili 5, koji se razlikuju u boji, obliku, veličini i teksturi. Naslonite veće ramove za slike na zid da biste stvorili pozadinu za komade koje ćete aranžirati ispred. Stvorite dijagonale između sličnih elemenata za ravnotežu. Pokušajte složiti knjige kako biste stvorili višu bazu na koju ćete postaviti manje ukrasne predmete.

Razmišljate o kupovini polica za zid? Pogledajte našu ponudu zidnih polica.

Korišćene fotografije: Adobe Stock, Web