Organizovanje dečije sobe

Organizovanje dečije sobe

Sve vezano za decu ima veze i sa beskrajnom maštom, zabavom i igrom. Savremene dečije sobe treba da odražavaju njihove jedinstvene i živopisne ličnosti. Od male dece do tinejdžera, svako želi prostor koji može nazvati svojim. Ne plašite se da pustite mašti na volju kada preuređujete dečije sobe, ili dečiji kutak za igru.

Među svim tim igračakama, knjigama, odećom i školskim priborom, neverovatno je da uopšte i ima mesta za decu. Srećom, moguće je nositi se ovim izazovom bez preznojavanja. Evo nekoliko ideja za one koji žele da uspešnije organizuju dečiji prostor.

Napravite mesto za skladištenje igračaka.

Kako se deca neprestano igraju, igračke je uvek teško zadržati na mestu u dečijim sobama. Ovaj stalni izvor nereda na podu možete organizovati uz pomoć vašeg mališana. Osnažite svoju decu da pomažu u spremanju igračaka kada završe igru.

Ukoliko su za odlaganje igračaka u pitanju zidne police, uverite se da su police dovoljno visoke da prime veće detetove igračke i da su odgovarajuće veličine za vaše dete da može lako da vadi stvari i odlaže ih. Police su sjajno rešenje za organizaciju i skladištenje igračaka. Mogu se postaviti iznad komoda, stolova ili čak vrata sobe za retko korišćene igračke i predmete. Pored svoje funkcionalne uloge, police su i isplativ način za dodavanje šarenih zidnih dekoracija u dečiju sobu. Možete odabrati police u različitim veličinama i bojama, a police vešto rasporediti na zid. Za personalizovani dodir, uredite police za svako dete ponaosob – koristeći omiljenu boju svakog deteta za svoj lični prostor na policama. Ne samo da će ovo biti vizuelno privlačno, već će i vašoj deci olakšati da zapamte gde pripadaju predmeti.

Kada popunjavate police, razmislite o usklađivanju boje, oblika i vrste predmeta. Ne samo da će ovo biti vizuelno privlačno, već će i vašoj deci olakšati da zapamte gde pripadaju predmeti.

Obezbedite prostor za sve detetove stvari, kao što su košare, kutije, police… Možete ih označiti tako da vaše dete može lako da identifikuje gde šta odložiti. Ako dete još ne može da čita, koristite nalepnice sa slikama. Takođe važno je povremeno ukloniti stare ili polomljene igračke. Igračke koje su u dobrom stanju a vaše dete ih više ne želi možete donirati. To je naročito važno pre bilo kojih važnih prilika kada će se dodati nove igračke (rođendani, praznici itd.).

Stvorite više prostora u ormaru.

To je najlakše uraditi sa dečjom garderobom, jer je odeća manja i omogućava više prostora za odlaganje. Ugradite drugu šipku u ormar ispod gornje šipke. Male veličine dečije odeće znače da možete uklopiti taj dodatni red. Viseći organizator je odličan način da vertikalno povećate svoje skladište, istovremeno vam omogućavajući da zadržite dosta prostora.

Razmislite o tome šta se najviše koristi: sezonska odeća ili stvari koje vaša deca ne koriste često pa treba da idu na vrh ormara, dok svakodnevni predmeti treba da budu postavljeni lepo i nisko kako bi ih deca mogla dohvatiti.

Umetnici, đaci i pribor.

Napravite prostor u sobi za decu u kojem će se osećati prijatno crtajući ili radeći domaće zadatke.

Za odlaganje pribora koristite plastične ili metalne kutijice i čaše. Bilo šta što će deci biti prijatno i zgodno prilikom pravljenja raznih projekata.

Kupite radni sto i dozvolite detetu da izraste uz njega. Možete nabaviti i podesivu stolicu koja će pomoći da se nadoknadi razlika sve dok radni sto ne postane „po meri“ deteta.

Koristite vertikalne police da biste predmete koji se često koriste a zahtevaju nadzor roditelja držali van dohvata deteta.

Tajna mesta za dodatno odlaganje.

Iskoristite maksimalno ovakve prostore u dečijoj sobi. Samo ne zaboravite da dečije igračke i dalje držite na dohvat ruke detetu, u suprotnom se uopšte neće igrati. Ne zaboravite na prostor ispod kreveta ili nameštaja. Bilo da koristite kutije za odlaganje ili pojedinačno pakovane igračake, predstavlja značajan dodatni prostor. Korišćenje stočića za igranje sa ugrađenim skladištem je još jedan lukav način držanja igračaka pri ruci, ali skrivenih.

Iskoristite prostor na policama za knjige na najbolji mogući način.

Korišćenje police za knjige ne znači samo „bacite stvari da biste ih sklonili s poda“ (iako bi moglo.). Evo nekoliko saveta kako najbolje iskoristiti svoje police za knjige.

Grupišite knjige po bojama. Mališani će ih rado sklanjati, a i izgleda prilično sjajno. To je jedna od onih ideja za dečiju sobu koja je tako jednostavna i efikasna. Ne zaboravite da iskoristite prostor na vrhu police. Idealno je mesto za čuvanje većih igračaka ili knjiga neobične veličine koje neće stati na policu.

Ako vam nedostaje prostora, odaberite regal za knjige koji zauzima više vertikalnog, a ne horizontalnog prostora. Tako ćete moći više da se uklopite bez gubljenja prostora na podu.

Vešalice i kukice za zid.

One vam omogućavaju da se istovremeno organizujete i ukrašavate zid. Takođe vašoj deci olakšavaju pronalazak onoga što je okačeno. Zahvaljujući maloj veličini kuke za zid mogu biti efikasno rešenje za odlaganje. Njihova mala zapremina znači da mogu da idu na zid koji inače ne može da primi komad nameštaja. Nezgodan prostor u sobi ili neiskorišćeni deo ormara može biti odlično mesto za postavljanje kukica. Pokušajte da na svaku kuku okačite vreće za odlaganje i čuvanje recimo kapa, rukavica ili manjih igračaka.

Možda ćete želeti da pronađete kukice koje su u skladu sa temom sobe vaše dece. Današnje vešalice i zidne kukice dolaze u raznovrsnom dizajnu, uključujući safari životinje, vozove, zvezde, i drugo. Odredite životinju ili boju zvezde za svako dete. Zidne kukice i vešalice sa imenom su odličan način da se izdvoji definisan prostor za svako dete.

Organizovanje dečije sobe može izgledati kao veliki zadatak, ali čini prostor mnogo funkcionalnijim.

Možda imate čak i više prostora nego što mislite!

Korišćene fotografije: Ikea, Rujz Design, Web